Blended psychotherapie going forward

Nu de richtlijnen weer ruimte geven om onder gegeven condities (geen verschijnselen bij zowel zelf als huisgenoten) weer F2F te behandelen, wordt de werkwijze in de praktijk weer aangepast. In overleg met cliënten zal de psychotherapie offline en/of online plaatsvinden.

Want terug naar hoe het was? Ik denk het niet. Blended behandelen - een mix van online en F2F - leidt tot goede behandelresultaten. Inmiddels wijst evidence based onderzoek dit uit en mijn eigen ervaringen zijn eveneens vaak positief. Cliënten kunnen vanuit hun eigen vertrouwde omgeving psychotherapie hebben. Het kan juist prettig en veilig voelen om vanuit de eigen omgeving stil te staan bij wat moeilijk of pijnlijk is. Daarbij is wel van belang dat cliënten een ruimte hebben waar ze vrijuit en ongestoord kunnen zijn. 

De therapeutische relatie is in online behandelen effectief. Ondanks dat oogcontact niet echt plaatsvindt, kan de gevoelde verbinding heel sterk zijn. De focus op het moment en de aandacht waarmee de behandelaar naar je luistert, maakt dat je je gehoord en gezien voelt. Online behandelen werkt. 

Gepubliceerd op 13 mei 2020
Psychotherapie
Leiderschap

When your life is a story, who's got the pen?

Matter of People wordt geleid door Sietsche Dijkstra. Ik werk aan de ontwikkeling en mentale gezondheid van mensen en teams: mental health en business mental health. Dat is mijn vak. Al 25 jaar.

  • BLOG